Središče RotundaMinistrstvo za notranje zadeve.Naložba v vašo prihodnost
E-obvestilnik

Vpišite svoj spletni naslov za prejemanje rednega tedenskega obvestilnika.


Kontakt
Središče Rotunda, Stičišče NVO Obalno-kraške regije,
Destradijev trg 11
SI-6000 Koper
Tel.: +386 (0) 590 47 121
Fax.: +386 (0) 590 47 122
Aktualne novice

Uspešna konferenca Socialno podjetništvo danes za jutri

Kraj: KoperDatum: 29. marec 2016 00:00

Dogodek je organiziral Razvojni center Novo mesto d.o.o. v okviru zaključka projekta SLOHRA SOCIONET, kjer je partner tudi Središče Rotunda. Projekt se zavzema za razvoj in spodbujanje socialnega podjetništva na slovensko-hrvaškem obmejnem območju. Udeležnece dogodka sta sprva s spodbudnimi besedami pozdravila župan MO Novo mesto Gregor Macedoni in direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič. 

V prvem delu konference so udeleženci zvedeli več o rezultatih projekta SLOHRA SOCIONET (Giuliano Nemarnik, direktor RRC Koper), predstavljen je bil vladni strateški projekt spodbujanja socialnega podjetništva in zadružništva ter ekonomske demokracije (Tadej Slapnik, državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade) ter podporni programi spodbujanja socialnega podjetništva in zadružništva oz. različni ukrepi ter razpisi na tem področju (Nena Dokuzov, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Mateja Grobelnik, Slovenski podjetniški sklad). V Sloveniji je trenutno 130 registriranih socialnih podjetij, ki zaposlujejo okoli 7000 ljudi oziroma 0,7 odstotka vseh zaposlenih, kar je bistveno pod povprečjem v EU, ki znaša 6,5 odstotka. V JV Sloveniji imamo 3 registrirana tovrstna podjetja. Za socialno podjetništvo sicer v regiji vlada zanimanje ni se pa razvilo, ker ni kapitala in ni bilo pravih državnih spodbud. 
 

V drugem delu dogodka, po novinarski konferenci, so bile predstavljene težko pričakovane
Naj podjetniške ideje razvite v sklopu projekta SLOHRA SOCIONET (Kmetija VELES, Aurora Colapis j.d.o.o. in WOGIE ) ter dobre prakse socialnega podjetništva (podjetje M-TOM, Škatla presenečenja in Središče Rotunda). V nadaljevanju je bila podana še predstavitev iniciative za vzpostavitev mreže za razvoj socialne ekonomije v JV Sloveniji (Jožica Povše, Razvojni center Novo mesto).

Dogodek je povezoval
Tomaž Stritar, strokovnjak na področju socialnega podjetništva v Sloveniji, ki je za konec udeležence pozval k razpravi in pogostitvi.<<  Nazaj na seznam novic

Organizator in pobudnik izdelave:
Regionalno stičišče NVO
Oblikovanje celostne grafične podobe:
Irena Krešević
Elis Kadić
Oblikovanje spletne strani, tehnična podpora in izvedba:
Mugo d.o.o.